Mijenja se vizuelni identitet domaćih proizvoda

Bez autora
Jun 09 2011

Kako bi domaćim proizvođačima omogućili ravnopravnost u marketinškoj utrci, sarajevska agencija "Mark in", u saradnji s Udruženjem "Kupujmo i koristimo domaće", pokrenula je projekt "Rebranding BiH". Cilj projekta je unapređenje vizuelnih komunikacija bh. proizvođača, osavremenjavanje vizuelnog identiteta njihovih proizvoda, a samim tim i njihovog uspješnijeg pozicioniranja u odnosu na stranu konkurenciju. Do sada je ova Agencija unaprijedila vizuelni identiteta nekoliko kompanija. Sve kompanije koje su se uključile u projekt, zadovoljne su povećavanjem prepoznatljivosti svojih proizvoda na tržištu i vjeruju da će to imati efekt i na povećavanje prodaje. Domaći proizvođači prepoznali su značaj ovakvog projekta, ali smatraju da to još nije na dovoljnom nivou. Razlog za nezainteresiranost nije nedostatak novca nego nedovoljno razvijena svijest domaćih proizvođača o važnosti marketinških ulaganja.

Mijenja se vizuelni identitet domaćih proizvodaKako bi domaćim proizvođačima omogućili ravnopravnost u marketinškoj utrci, sarajevska agencija "Mark in", u saradnji s Udruženjem "Kupujmo i koristimo domaće", pokrenula je projekt "Rebranding BiH".

Nerazvijena svijest

Cilj projekta je unapređenje vizuelnih komunikacija bh. proizvođača, osavremenjavanje vizuelnog identiteta njihovih proizvoda, a samim tim i njihovog uspješnijeg pozicioniranja u odnosu na stranu konkurenciju.

Do sada je ova Agencija unaprijedila vizuelni identiteta nekoliko kompanija.
 
- Sve kompanije koje su se uključile u projekt, zadovoljne su povećavanjem prepoznatljivosti svojih proizvoda na tržištu i vjeruju da će to imati efekt i na povećavanje prodaje. Domaći proizvođači prepoznali su značaj ovakvog projekta, ali smatramo da to još nije na dovoljnom nivou. Razlog za nezainteresiranost nije nedostatak novca nego nedovoljno razvijena svijest domaćih proizvođača o važnosti marketinških ulaganja - kazala nam je Selma Operhal, kreativni direktor agencije "Mark in".
 
Stanje ekonomije

Dodaje da će domaći proizvodi sve dok se ta svijest ne promijeni biti inferiorniji u odnosu na stranu konkurenciju, što će se i dalje direktno reflektirati na cjelokupno stanje bh. ekonomije.

- U prilog ovome što radimo doprinose i rezultati brojnih svjetskih istraživanja, prema kojima brending proizvoda i proizvođača čini da se odluka o kupovini donese mnogo prije nego što kupac uzme neki proizvod. Odluka o tome da se kupi neki proizvod ili ne donosi se prethodnim pozicioniranjem brenda, ali i samog imidža kompanije u svijesti potrošača - objašnjava Operhal.

Velike promjene
 
- Poznate svjetske kompanije ulagale su dugi niz godina u gradnju svojih brendova i njihovu prepoznatljivost te se u današnjem vremenu teško odlučuju za velike promjene. Ipak, veliki broj svjetskih kompanija danas se odlučuje za diverzifikaciju brenda, odnosno za proširivanje brenda na više različitih linija proizvoda - kaže Operhal.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik